Hoe Kleurstuc-producten zich situeren in de stucwereld

Wie iets anders wil dan gips op de wand komt uit bij de decorpleisters. Daarvan zijn er heel wat varianten op de markt gekomen de laatste paar jaar; op chemische basis (soort verf), op leembasis, op cementbasis (Beton Ciré), in velerlei kleurnuances en korrelgroottes. Ik ken ze vrijwel allemaal, maar wat ik zocht is een combinatie van het beste van deze producten, en nog wat extra. En dan bedoel ik vooral :

• de artistieke uitstraling
• de producteigenschappen; de natuurlijke materialen en de water- en vuilvastheid
• en de prijs-kwaliteit verhouding.

Nederland wordt niet rijk vertegenwoordigd door artistieke kalkpleisterproducenten. Een paar spraakmakende bedrijven zitten in Italië en Duitsland. Door het zelf te produceren kan ik de producteigenschappen optimaliseren en de natuurlijkheid van de materialen garanderen zonder te tornen aan het bijzondere karakter. En bovenal, door het zelf te produceren kan ik de prijs lager en eenduidiger houden dan de vergelijkbare decorpleisters uit het buitenland; het gaat over minder schijven heen. Zo houd ik alles wat ik belangrijk vind in eigen hand en in eigen land.

De Leemwinkel in Weesp maakte ambachtelijk leemstucco en Veneziaans pleisterwerk dat mij wel zeer aansprak. Deze kalkpleister heeft glans en diepte zoals gepolijst natuursteen. Het heeft met zijn kleurscharkeringen een prachtige karakteristieke uitstraling. Ieder werkstuk is uniek en veel hangt af van degene die het opbrengt. Hierom is het ‘kunst aan de muur’. De materiaalsamenstelling heb ik op onderdelen aangepast, maar de essentie en de naam zijn gelijk gebleven aan het origineel: Sienna Sasso.

Maar niet elke wand leent zich ervoor. Op grote droge oppervlakten is juist een matte kalk unikleur mooi en rustig. Maar dan wel graag ademend en met een bijzondere velvet zachte look and feel: Sienna Velours

Daarnaast houd ik van een moderne stijl in de binnenhuis-architectuur; grote ruimtes met elementen van staal, hout en steen. Daar past betonstuc heel mooi in. Ook de praktische kant van het betonstuc spreekt me aan; waterdicht, vuil-vet-vlekdicht en keihard dus stoot- en slagvast. Zie verder Betonstuc