detail Sienna Sasso

Wat voor een materiaal is het?

Sienna Sasso is met zijn glanzende oppervlak in vele mogelijke natuurkleuren het meeste artistieke stucproduct uit het arsenaal van Kleurstuc.nl.
De stucdikte van Sienna Sasso is slechts zo'n 3mm. Deze wordt in 2 materiaallagen opgebouwd:
1. een kalkmortel gelijkend op leem vormt de onderlaag; een mortel van klei, Sienna-zand, fijngemalen Carrara marmer, kalk en toeslagen, aangebracht in 2 lagen.
2. daarbovenop een kalkpasta die de kleur, glans en diepte geeft, naar keuze verschillende kleureffecten naast/door elkaar.
De kleur wordt gevormd door natuurlijke pigmenten die zijn onttrokken uit het vermalen van kleurmineralen. Kleurstuc.nl beschikt over een rijke collectie van pigmenten, alle lichtbestendig en kleurecht. Een bijzondere kleurblending wordt verkregen door het polijsten van de kalkpasta in 3-4 lagen. Polijsten maakt het stucwerk glanzend en waterresistent. Waar nodig, zoals in de douche of in de keuken kan het waterdicht worden gemaakt.
De afwerking is met natuurlijke olie en was waardoor de diepte nog meer wordt versterkt en je een mooie zijdeglans en een fijne zachte touch krijgt.
Het bijzondere van het materiaal is dat je geen last hebt van kalkafzetting vanuit het spatwater en schimmelvorming geen kans krijgt.
Het materiaal kent een soepele verwerkbaarheid en heeft een uitstekend hechtvermogen. Het is heel sterk en toch zeer flexibel; je kan het zelfs oprollen als een stuk zeil.

Sienna Sasso
Tadelakt

Sienna Sasso versus Tadelakt

Sienna Sasso is een Veneziaanse kalkmarmerpleister, ook wel stucco lustro genaamd, verwant met de techniek van de Romeinse fresco's. Sienna Sasso lijkt hiermee sterk op Tadelakt, bekend van de Marokkaanse hammam. Beiden hebben een warme natuurlijke uitstraling, beide zijn dampdoorlatend/ dampregulerend en beiden zijn geschikt voor natte ruimtes. Beiden worden als stucwerk aangebracht en vervolgens glad gepolijst en ingezeept.
Het verschil zit in de samenstelling van de pleister en de manier van polijsten.
Bij Marokkaans Tadelakt wordt de pleister, een mengsel van kalk en marmerpoeder, tijdens droging handmatig glad gepolijst met een halfedelsteen en daarna verzadigd met olijfzeep, waarmee het waterdicht wordt. Dat is specialistisch werk en erg arbeidsintensief. Het fragiele karakter van het materiaal vereist intensief onderhoud.
Sienna Sasso daarentegen is nagenoeg onderhoudsvrij. Het opbrengen vergt minder arbeidsuren, hoewel het ambachtelijk en specialistisch werk blijft. Het polijsten gaat machinaal met spons of lamsvacht op de polijstmachine.

Wat kan je ermee

Als je kiest voor fel gekleurde Sienna Sasso wordt je muur een echte eyecatcher, net een bijzondere muurschildering, zeker als je ook de leemonderlaag met structuur aanbrengt en/of extra korrels bijmengt in de mortel. Je kan het op een deel van de muur opbrengen of een plaat ophangen als een soort schilderij, maar je kan het natuurlijk ook wandbreed toepassen.
Het is zelfs geschikt voor de vloer of als tafelblad. In dat geval wordt de materiaalsamenstelling aangepast om de krasbestendigheid te maximaliseren en het oppervlak extra glad te maken, anders zou vuil in de gaatjes blijven zitten. Met de juiste afwerking kan de vloer of tafelblad waterdicht, vuil- vet- en vlekwerend worden gemaakt.
Sienna Sasso stelt geen eisen aan de ondergrond. Het kan over alle ondergronden heen; gipsplaten, bakstenen, multiplex, MDF-plaatmateriaal en ook tegels. Zo kan je ook een wasbak maken van watervast multiplex en stucen met Sienna Sasso

Voor welke ruimtes geschikt?

Sienna Sasso vindt zijn toepassing bij moderne interieurs van particulieren of bedrijven. Het is sfeerverhogend. Moderne kantoor- en winkelruimtes, horecalocaties en design-interieurs krijgen een geheel eigen karakter. Het toont de persoonlijkheid van de eigenaar/bewoner.
Het is bij uitstek geschikt om toe te passen in de badkamer en in de keuken boven het aanrecht. Je kan het materiaal zelfs aanbrengen aan de binnenkant van de inloopdouche. In de keuken kan het kookdampen aan en opspattend vet is geen punt. Op andere vlakke oppervlakken zoals glas, RVS of tegels blijft het vet vaak plakken waardoor het vuil en stof aantrekt. Bij het natuurlijke materiaal van Sienna Sasso niet.
Vaak kom je tegelwerk in de badkamer en keuken tegen, waar in de voegen kalk en vuil blijft kleven. En je hebt altijd van die moeilijke hoekjes, nissen, strookjes, raampartijen en rondingen in de muur waar het lastig is tegels aan te brengen. Stucen is hier de oplossing
Sassomortel kan direct over de oude tegels worden aangebracht. Geen punt als deze zijn gescheurd of als er een paar ontbreken. De nieuwe Sasso maakt het weer een aaneengesloten waterdicht oppervlak.

Prijs Sienna Sasso

Voor stucadoors en dappere doe het zelvers:
De materiaalprijs voor Sienna Sasso ligt tussen de 30€ en 35€ per m2 all-in excl. 21%BTW. Stucadoors krijgen een korting van 20%. Ik kan de prijs zo laag houden omdat ik het zelf produceer. De prijs omvat de mortel met toeslagen, kleurpasta en een afwerking die is afgestemd op de functie die het stucwerk krijgt.
Met een Sienna Sasso-pakket van 25 kilo kan je ongeveer 8-10m2 stucen, in 1á 2 lagen opgebracht.
Ik werk niet met standaardpakketten, ik verzorg maatwerk voor iedere klant. Dat betekent ook dat de opdracht na het klaarmaken van de bestelling niet meer kan worden ingetrokken. De minimum afname is 5m2.

Uitbesteding:
Om Sienna Sasso te laten opbrengen wordt er een projectprijs gerekend op basis van uren en materiaalkosten. Om een indicatie te krijgen van de minimumprijs tel je het aantal m2 x 150€ (arbeid en materiaal). E.e.a. is afhankelijk van de projectomvang, de bewerkelijkheid (hoeken, randen, nissen) en de vochtigheid waar het materiaal aan wordt blootgesteld.
De BTW voor particulieren met een woning ouder dan 2 jaar is zeer gunstig; 6% (ook voor materiaal!). Je kan de projectprijs reduceren door de voorbewerking (primeren en afplakken) zelf te doen. Uiteraard krijg je daarvoor de nodige instructies.